VIELÄ EHDIT: Museokortti-digilahja tarjoushintaan vain 73 €!
Osta lahjaksi!
 
Tapahtuma
 

Kartanoiden perintö

Hakasalmen huvila, Helsinki

  • 22.2.2025 (13.00–16.00)

Luennolla tarkastellaan kartanokulttuuria säädynmukaisen elämäntavan sekä sen osin nykyaikaan asti säilyneen aineellisen ja aineettoman perinnön näkökulmasta.

 
Håkanbölen kartano Vantaalla. Kuva: Susanna Paavola / Vantaan kaupunginmuseo.

Hakasalmen huvilan Kimallus ja kumarrus – kartanonväen kaksi maailmaa -näyttelyn sisältöä syventää kolmen luentotapahtuman sarja, jossa asiantuntijat avaavat laajempia näkökulmia näyttelyn aiheisiin.

Toisessa luentokokonaisuudessa tarkastellaan kartanokulttuuria säädynmukaisen elämäntavan sekä sen osin nykyaikaan asti säilyneen aineellisen ja aineettoman perinnön näkökulmasta.

OHJELMA:

klo 13.00 Johanna Ilmakunnas: Säädynmukainen elämäntapa, työ ja vapaa-aika kartanoissa 1720–1850

Varhaismodernin ajan kartanot olivat taloudellisia ja tuotannollisia yksiköitä, joissa työnteko ja vapaa-aika, arki ja juhla limittyivät toisiinsa, olipa kyse isäntäväestä tai palkollisista. Miten kartanon töissä sekä siellä asuneiden ja työskennelleiden ihmisten toimissa näkyivät säädynmukaisuuden vaatimukset? Pohjoismaisen historian apulaisprofessori Johanna Ilmakunnas Åbo Akademista kertoo säädynmukaisesta elämäntavasta, joka määritteli kartanonväen elämää ja elinympäristöä monin tavoin.

klo 13.40 Katja Weiland-Särmälä: Kartanokulttuurin aineellinen ja aineeton perintö

Kartanot sisustettiin ilmentämään perheen vaurautta, historiaa ja arvomaailmaa. Kartanoelämä koostui myös tavoista, käytänteistä ja kulttuurisista malleista, joita siirrettiin sukupolvelta toiselle. FT Katja-Weiland-Särmälän luennolla pohditaan esineiden ja sukumuotokuvien kantamia merkityksiä sekä kartanokulttuurin henkistä perintöä. Luento pohjautuu von Rehausen -suvun päiväkirja-, muistelma- ja kirjeenvaihtoarkistoon.

klo 14.20 tauko

klo 14.30 Ranja Hautamäki: Kartanomaisemat, Helsingin helmet – säätyläistiloista virkistysalueiksi ja kaupunginosien identiteettitekijöiksi

Helsinki on rakentunut kartanoiden maille, ja moni kaupunginosa on saanut myös nimensä säätyläistilojen mukaan. Vaikka agraarimaisema on muuttunut kaupungiksi, kartanomaisemat ovat monin paikoin säilyneet ja niillä on merkitystä esikaupunkien identiteettitekijöinä. Maisema-arkkitehtuurin professori Ranja Hautamäki Aalto-yliopistosta esittelee Helsingin kulttuurimaiseman helmiä, joita tulee vaalia.

klo 15.10 Antti Nyman: Håkansbölen kartanon päärakennuksen restaurointi asuinrakennuksesta kotimuseoksi

Vuonna 1908 valmistunut jugendkartano on arkkitehti Armas Lindgrenin kokonaistaideteos sisustuksineen ja kalusteineen. Kartano on toiminut Sanmarkin perheen kotina ja myöhemmin vapaa-ajan asuntona. Suunnittelussa ja käynnissä olevissa restaurointitöissä on kiinnitetty erityistä huomiota ajallisen kerroksellisuuden esiin tuomiseen. Valmistumisajankohdan jugend-ilme on merkittävä, mutta kotimuseossa tuodaan esiin myös vuosikymmenien aikana vaihtuneet tyyli-ihanteet. Arkkitehti Antti Nyman kertoo kartanon muutostöistä, jotka valmistuvat vuoden 2026 alkupuolella.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museon näyttelyt

Museon tapahtumat

Osana kulttuurikierrosta

Museon yhteystiedot

Hakasalmen huvila
Mannerheimintie 13b, 00100 Helsinki

(09) 3107 8519

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13b, 00100 Helsinki


Lähtöpiste:






Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

16/11/0 €, alle 18-vuotiaat ja Museokortilla vapaa pääsy

Maksutavat

käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit, MobilePay, Smartum-, Edenred- ja Tyky+-kulttuurisetelit sekä Edenredin kortti, Smartum Pay, My Edenred, ePassi, ePassi Mobiili ja Eazybreak

 

Kohdetta lähellä olevat museot