Julerbjudande: nya Museikort nu för endast 73 €! Köp nu
 
Utställning
 Inträde med Museikortet
 

Virtuell utställning: Den färgade sanningen – Konstbrott i Finland

Polismuseet, Tampere

  • 26.3.2021–

Förfalskningar, kriminell konsthandel, bedrägerier, penningtvätt och förskingring – konstbrottligheten framträder på många olika sätt.

https://digimuseo.fi/sv/utstallningar/virtuell-utstallning-den-fargade-sanningen-konstbrott-i-finland/

 

Polismuseets utställning Den färgade sanningen – Konstbrott i Finland berättar om finländska konstbrott, polisens förundersökning och myndighetssamarbetet med bland annat forskare vid Nationalgalleriet.

På museet visas till exempel förfalskade ”Gallen-Kallela”, ”Schjerfbeck” och ”Picasso”. Alla utställningens verk hör numera till Polismuseets samlingar. De har ursprungligen beslagtagits i samband med polisens förundersökning och dömts förverkade till staten som hjälpmedel vid brott.

– Konstbrott är en del av den organiserade, professionella och även internationella brottsligheten. Det är inget romantiskt med konstförfalskningar. De görs på villkor av likgiltig girighet och pengar, på samma sätt som man förfalskar till exempel joggingskor eller modersmjölksersättning.

I Finland förekommer konststölder sällan och i konstbrottsligheten betonas konstförfalskningar och handeln med dem. Bedrägerierna och den kriminella handeln med konstförfalskningar började öka på 1980-talet. Konstnärer som i Finland har förfalskats rikligt är till exempel Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck, Eero Järnefelt, Nikolai Lehto och Reidar Särestöniemi.

– Fabriceringen av konstförfalskningar grundar sig på marknaden: Man förfalskar det som köps. Förfalskningar är brott mot de ursprungliga konstnärerna, lurade målsägandena och det nationella kulturarvet. Varje förfalskat verk försvagar och förstör kulturarvet. Förfalskningarna förvränger konstmarknaden och tar arbete och utkomst även från nuvarande konstnärer.

Sedan 2009 har skadorna av konstbrott som undersökts av Centralkriminalpolisen i Operation FAKE varit nästan 20 miljoner euro i Finland.

Bland dem som blivit lurade till konstbrott finns rika samlare och vanliga medborgare, som förlorade sina besparingar när de köpte "värdekonst". Såväl konstintresserade som yrkesfolk och konstmuseer har blivit bedragna. Sannolikt har en del av köparna av förfalskningar inte kontaktat polisen. Orsaken kan vara okunnighet, skam eller till och med en önskan att "få skadan att cirkulera".

Berätta för dina vänner!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museets kontaktuppgifter

Polismuseet
Vaajakatu 2, 33720 Tampere

0295 418 325

Museets hemsida

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Polismuseet, Vaajakatu 2, 33720 Tampere


Lähtöpiste:






Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

Betalningssätt

Poliisimuseossa voi maksaa käteisellä sekä pankki- tai luottokortilla (Visa, Visa Electron, Mastercard, Mastercard Maestro).

På Polismuseet kan man betala med både bank- och kreditkort (Visa, Visa Electron, Mastercard, Mastercard Maestro).

The Police Museum accepts cash as well as debit and credit cards (Visa, Visa Electron, MasterCard, MasterCard Maestro).

öppet

Må  Stängd
Ti 10:00-16:00
On 10:00-16:00
Tu 10:00-16:00
Fr 10:00-16:00
Lö 12:00-17:00
Sö Stängd

År 2024 är museet stängt följande dagar: Kristi himmelsfärdsdag 9.5, midsommaren 21–22.6.

Näyttelyn tekstit kielillä

 

Museer Nära Målet