Museokortilla elämyksiä vuodeksi – nyt myös kuukausimaksulla!
Lue lisää

7.7.2025

Poimi valokuvaaja Krista Ylisen reissuvinkit! Tunnetko Itä-Suomen kulttuuriaarteet?

Valokuvaaja Krista Ylinen kiersi tänä vuonna perheineen Itä-Suomen upeita kulttuurikohteita. Matkakohteina oli muun muassa kuvanveistäjä Eeva Ryynäsen taitelijakoti Paateri Lieksassa, Olavinlinna Savonlinnassa sekä Kolin huipulla sijaitseva luontokeskus Ukko, jonka näyttelyihin pääsee Museokortilla. Kuvat: Krista Ylinen / Museokortti

Valokuvaaja Krista Ylisen kesäreissu Itä-Suomeen tarjosi ikimuistoisia elämyksiä koko perheelle. Neljän päivän aikana matkaseurue koki 1400-luvulta sijoillaan seisseen Olavinlinnan, Riihisaaren yli satavuotiaat höyrylaivat, Parppeinvaaran runokylän, jopa 50 metrin syvyyteen vievän kaivostunnelin – ja paljon muuta.

Valokuvaaja Krista Ylinen (@krista_ylinen) suuntasi jälleen tänä vuonna kesäreissulle Museokortin kanssa. Lue Kristan vinkit onnistuneeseen reissuun ja katso kaikki reittiehdotukset Museokortin matkavinkeistä.

Lue Kristan matkakertomus, ota vinkit talteen ja suuntaa Itä-Suomeen unohtumattomalle matkalle!


Idän kulttuuriaarteet talteen!

Rakastan karjalanpiirakoita. Niitä käsintehtyjä, riisitäytteisiä, uunituoreita, epätäydellisen mallisia ja aavistuksen reunoiltaan palaneita. Ajatus Itä-Suomeen lähdöstä houkutteli, kun muistin millaisia piirakoita olen siellä joskus syönyt. Mutta kyllähän me muunkin kuin paikallisherkkujen perässä lähdettiin – nimittäin museoiden!

Olin haaveillut itäisimmän Suomen ja Olavinlinnan näkemisestä vuosia, joten suuntasimme aluksi Savonlinnaan sen ollessa ensimmäisenä tämän kesän Museokortti-matkan varrella.


Olavinlinna on maailman pohjoisin keskiaikainen linna. Kuva: Krista Ylinen / Museokortti

Lähes kaikille matkapäiville oli luvattu sadetta, mutta Savonlinnaan päästessämme Olavinlinnan 1400-luvulta asti paikallaan seisoneet kivetykset kimmalsivat kilpaa niitä ympäröivän tyynen järven pinnan kanssa. Huokaisin hämmästyksestä ja ihastuksesta, kun lähestyimme linnaa; miten vaikuttava se oli pienen ihmisen perspektiivistä!

Linnassa kannattaa ehdottomasti osallistua opastukselle, jotta pääsee tornien kapeiden ja korkeiden kiviportaikkojen kautta tutustumaan linnaan laajasti.


Riihisaaren näyttelyistä löydät tietoa Saimaan luonnosta ja kulttuurihistoriasta. Kuva: Krista Ylinen / Museokortti

Olavinlinnan jälkeen siirryimme vieressä sijaitsevaan Riihisaareen, joka tunnetaan myös Savonlinnan museona. Tästä vanhaan jyvämakasiiniin rakennetusta museosta saa tietoa saaristolaisuudesta, Saimaan luonnosta sekä vesiliikennehistoriasta.

Yli satavuotiaat höyrylaivat ovat Riihisaaren tunnetuimpia vierailukohteita, ja kesäisin on mahdollisuus kokea myös ainutlaatuinen tervahöyryristeily Savonlinnan vesillä (erillinen pääsymaksu).


Metsämuseo Lustossa viihtyy helposti koko päivän. Kuva: Krista Ylinen / Museokortti

Seuraavana aamuna ajoimme Savonlinnasta alle puolen tunnin ajomatkan päähän Punkaharjulle sijaitsevaan Metsämuseo Lustoon, jossa viihtyy helposti koko päivän! Täällä näimme ja koimme suomalaisen metsän kaikissa sen merkityksissä.


Metsämuseo Lusto sijaitsee Punkaharjulla upean Harjutien varrella. Kuva: Krista Ylinen / Museokortti

Museossa on näkemisen ja lukemisen lisäksi paljon tekemistä, joka sopii minulle ja perheen pojalle mainiosti; olemme sydämeltämme enemmän duunareita kuin akateemikkoja, joten etsimme aina museoista konkreettista tekemistä. Lustosta löytyi muun muassa mahtava metsäkonesimulaattori sekä askartelupiste oman tuohisormuksen punomiseen.

Helsingistä pääsee junalla Luston välittömään läheisyyteen eikä hyvää ruokaakaan tarvitse lähteä kaukaa etsimään, kun museon pihapiiristä löytyy laadukas ravintola. Punkaharjun ikoninen, yhtenä kauneimpana maisematienä tunnettu Harjutie alkaa museon kulmalta ja on läpiajamisen arvoinen.


Hengitys höyryää viileässä, jopa 50 metrin syvyyteen vievässä kaivostunnelissa. Kuva: Krista Ylinen / Museokortti

Astuessamme sisään lähes 300 metriä pitkään kaivostunneliin Outokummun Vanhassa Kaivoksessa, saimme pientä ymmärrystä siitä, millaista kaivoksessa työskentely oli 1900-luvulla. Tämä Museokortti-kohde on hyvin erityinen yhtä Euroopan korkeinta kaivostornia, murskaamoa ja rinnerikastamoa myöden!


Mykistävän kaunis Pielinen. Kuva: Krista Ylinen / Museokortti

Matkan kolmantena päivänä heräsimme Kolin kylältä ja suuntasimme aamupalan jälkeen funikulaarilla Kolin huipulle kesäistä kansallismaisemaa ihastelemaan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen Kolilla vuoden lämpimimpään aikaan. Miten vaikuttava Pieliselle avautuva maisema onkaan kaikkina vuodenaikoina; talven tykkylumista kesän vehreyteen sekä syksyn oranssin ja keltaisten värien kirjoon.

Kävimme kansallispuistossa seikkailun lisäksi tutustumassa puiston geologiaan, luontoon ja kulttuuriin, huipulla sijaitsevassa luontokeskus Ukossa, jonka näyttelyihin pääsee Museokortilla. Ukossa on myös mahtavan monipuolinen museo- ja retkitarvikekauppa sekä mahdollisuus retkivälineiden vuokraamiseen.


Pielisen museo sijaitsee kauniissa Lieksanjoen maisemissa. Kuva: Krista Ylinen / Museokortti

Pielisen toiselle puolelle Lieksan kaupunkiin saapuessamme kiersimme hurjan sympaattisen, kesäkaudella auki olevan Pielisen museon monipuolisen ulkomuseon sekä päärakennuksessa olleen SuperPUU-vierailunäyttelyn Tiedekeskus Heurekasta.


Vuosien varrella Paaterissa valmistui noin 500 veistosta. Kuva: Krista Ylinen / Museokortti

Tämän jälkeen ajoimme noin 20 minuutin päässä olevaan persoonalliseen kuvanveistäjä Eeva Ryynäsen taitelijakoti Paateriin. Tässä Museokortti-kohteessa on upea galleriakahvila, ateljee, taiteilijakoti sekä tunnettu Paaterin kirkko, joka on Eeva Ryynäsen suurin työ. Miten helmiä Museokortti-kohteita Lieksasta löytyikään!


Möhkön ruukin vanhassa pajassa järjestetään kesäisin taontanäytöksiä. Kuva: Krista Ylinen / Museokortti

Matkan viimeisenä päivänä suuntasimme Suomen itäisimpään kylään, Möhkön ruukkimuseoon. Ruukkimuseon vanhat rakennukset ja ruukinpuisto välittävät entisaikojen tunnelmaa; pihapiirissä on useita rakennuksia vierailtavaksi, pieni kirppis sekä museokauppa.


Parppeinvaaran runokylää on rakennettu 1960-luvulta lähtien karjalaisen rakennustaidon ja runonlaulajien muistoksi. Kuva: Krista Ylinen / Museokortti

Möhkön jälkeen ajoimme vielä Parppeinvaaran runokylään loistavaan karjalaiseen pitopöytään syömään ja nauttimaan runokylän muusta tarjonnasta: näyttelyistä sekä elävästä kantelemusiikista. Mahtava päätös tämän kesän nelipäiväiselle Museokortti-matkalle!


Vuonna 2021 näimme Kastelholman linnan Ahvenanmaalla, ja... Kuva: Krista Ylinen / Museokortti

Tänä kesänä 2025 pääsimme kokemaan yhdessä Olavinlinnan Savonlinnassa. Kuva: Krista Ylinen / Museokortti

Ahvenanmaalta Inariin, Kustavista Möhköön. Olemme kiertäneet perheemme kanssa kotimaata sen kaikkia rajoja myöden Museokortin kanssa ja nauttineet yhteisestä ajasta sekä upeista elämyksistä, joita viisivuotisen matkan varrella on riittänyt. Yllä kuvat Kastelholman linnasta kesältä 2021 sekä Olavinlinnasta 2025.

Kiitos Museokortille, jonka kanssa olemme saaneet kasvaa kaikki nämä vuodet!

Kuvat ja teksti: Krista Ylinen


Tutustu Krista Ylisen aiempiin matkakertomuksiin

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp